Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

«Ο Μπωντλαίρ και η Νεωτερικότητα»

Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος θα δώσει διάλεξη
στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών,
Πειραιώς 256, αίθουσα De Chiriko.


Παρασκευή 30. 3.12 ώρα 12.00 μεσηβρ.  με θέμα:

Δανδής Πλάνητας Και ήρωας.

Οι μεταμορφώσεις του καλλιτέχνη στο έργο

του Σαρλ Μπωντλαίρ.


Με την έννοια« άνθρωπος του κόσμου», εννοώ έναν άνθρωπο ολόκληρου του κόσμου, ένα άτομο που καταλαβαίνει τον κόσμο και τις μυστηριώδεις και νόμιμες εκφάνσεις, όλων των χρήσεων του. Με την έννοια «Καλλιτέχνη», εννοώ έναν ειδικό, ένα άτομο που συνδέεται με τον χρωστήρα του σαν ένας δουλοπάροικος πάνω στο έδαφος. Ο MG δεν του αρέσει να αποκαλείται καλλιτέχνης. Δεν δικαιολογείται γι’ αυτό σε κάποιο βαθμό; Ενδιαφέρεται για κάθε τι πάνω στον κόσμο, θέλει να γνωρίσει, να κατανοήσει, να αξιολογήσει όλα όσα συμβαίνουν στην επιφάνεια του σφαιροειδούς μας. Ο καλλιτέχνης κινείται λίγο, ή και καθόλου …. 

Σας είπα ότι ήμουν απρόθυμος να τον ονομάσουμε καθαρά καλλιτέχνη, καθώς και ο ίδιος απέρριψε αυτόν τον τίτλο, με μια σεμνότητα, χρωματισμένη με αριστοκρατική αυτοσυγκράτηση. Θα ήθελα ευχαρίστως να τον αποκαλέσω δανδή και γι 'αυτό υπάρχει ένα σύνολο από ιδιαίτερους λόγους. Γιατί η λέξη «δανδής» συνεπάγεται μια πεμπτουσία του χαρακτήρα και μια λεπτή κατανόηση όλων των ηθικών μηχανισμών αυτού του κόσμου. Αλλά, από την άλλη πλευρά, ο δανδής αναζητά την απάθεια (aspire à l’insensibilité) και είναι μέσα απ’ αυτήν που ο M. G, ο οποίος ο ίδιος κυριαρχείται από ένα ακόρεστο πάθος, αυτό του βλέπειν και του αισθάνεσθαι, προσκολλάται βίαια στον δανδισμό. … δημιουργεί μια κάποια αντιπάθεια για εκείνα τα πράγματα που συνθέτουν το άυλο βασίλειο του μεταφυσικού. 

Το πλήθος είναι το πεδίο του, όπως ακριβώς ο αέρας για το πουλί και το νερό για το ψάρι. Πάθος και επάγγελμά του είναι να συγχωνευθεί με το πλήθος. Για το τέλειο περιπατητή, για τον παθιασμένο παρατηρητή γίνεται μια τεράστια πηγή απόλαυσης η δημιουργία της κατοικίας του μέσα στο πλήθος,… 


Έτσι πορεύεται, επιταχύνει το βήμα του, ψάχνει. Αλλά τι ψάχνει; 


Απόσπασμα από το θεωρητικό μάθημα, του Ιστορικού, Φιλοσόφου της τέχνης,
Παναγιώτη Παπαδόπουλου, 
που γίνεται κάθε Δευτέρα 7-9μμ στο υπόγειο του Εκθεσιακού χώρου: 
NEA ΓΚΑΛΕΡΙ, Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα

 Η πρωτοβουλία, Beyond City Travellers, που γεννήθηκε, στα πλαίσια του ερευνητικού εικαστικού εργαστηρίου City Travellers,
την ευθύνη του οποίου, τον σχεδιασμό και την οργάνωση έχει η γλύπτρια  Κατερίνα Αθανασίου, ερευνά την καλλιτεχνική δημιουργική διαδικασία σε παραλληλισμό με την περιήγηση σε πραγματικό χώρο και χρόνο. 
 Περιλαμβάνει την διοργάνωση εικαστικών συλλογικών δράσεων, από την έρευνα και την δημιουργία ως την έκθεση και την επαφή με το κοινό, και την περαιτέρω αξιοποίηση των συμπερασμάτων σε μελλοντικές δράσεις. 
Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν προπαρασκευαστικά εργαστήρια και διαλέξεις στην Αθήνα και στη συνέχεια ταξίδια και επισκέψεις σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Υπεύθυνη για την διεξαγωγή της δράσης είναι η CTJ, μια ομάδα νέων, μέλος του City Travellers. Η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ε.Ε. "Νέα Γενιά σε Δράση" * 

Στα πλαίσια αυτών των διοργανώσεων, η CTJ  οργανώνει:
Διάλεξη του Ιστορικού της Τέχνης, 
Παναγιώτη Παπαδόπουλου, με θέμα:
«Ο Μπωντλαίρ και η Νεωτερικότητα»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου